Kotimaisen maatalouden kriisi on korjattava nyt. Suomesta vähenee jatkuvasti ruoantuotanto. Kotimainen tuotanto on omavaraisuuden yksi tärkein perusasia jonka varmistaminen on valtion tehtävä! Glopaaleja kriisejä on nähty ja nyt jos koskaan, on ymmärrettävä omavaraisuuden tärkeys itsenäiselle Suomelle. Nyt on viimeinen hetki korjata tilanne, jos kotimaisen tuotannon kannattavuutta tuottajille ei saada korjattua, seuraava hätä on nälkä.

Ruoantuottajat ovat yrittäjiä, ja heidät täytyy nähdä sellaisina. He eivät halua tukia, heidän kuuluu saada tuotteistaan oikea hinta, jolla voi elää ja harjoittaa yritystoimintaa. Maataloustukia tarvitaan, mutta maataloustuet menee isoilta osin muualle, kuin ruoan alkutuotantoon. Tuotantokustannukset täytyy saada sidottua tuottajan saamaan korvaukseen tuotteestaan. Ei voi olla niin, että kun tuotantokustannukset äkillisesti nousee, vähittäiskauppa ja jalostajat voivat nostaa hintoja, niin että hinnan nousu näkyy vähittäiskaupan voitoissa ja kuluttajahintojen kallistumisena, mutta ruoantuottajilla ei ole mahdollisuutta säätää hintaa tuotantokustannusten mukaan, ja heille toiminta menee tappiolliseksi.

Ulkomailta tuodaan halvemmalla ruokaa kotimaisen tuotannon tilalle. Vähittäiskaupat tekevät omia kotimaisia halpabrändejä, joista luodaan vastuullista kotimaisen ruoan mielikuvaa kuluttajille, joka ei vastaa todellisuutta. Vaan poljetaan kotimaisen ruoantuotannon asemaa entisestään.

Vuonna 2021 suomeen tuotiin ulkomailta ruokaa 5,5 miljardilla eurolla. Suomesta vietiin ruokaa 1,8 miljardilla eurolla. Tässä on paljon sellaistakin ruokaa ja raaka-aineita, joita ei suomen ilmastossa voi viljellä, ja siten ainoa vaihtoehto on tuoda sitä. Suomessa lihantuotanto on antibiootti vapaata, tuontiliha ei ole. Suomessa kananmunan voi turvallisesti syödä raakana, ulkomailla ei. Kotimaiseen ruoantuotannon tärkeyteen liittyy paljon muutakin, kuin omavaraisuus.

Koko tukijärjestelmä täytyy saneerata siten, että alkutuotantoon menee sinne kuuluva tuki. Tuotantokustannusten muutokset täytyy näkyä tuottajien saamassa korvauksessa. Suoramyynnin lainsäädäntöä ja byrokratiaa täytyy parantaa. Vähittäiskaupoille täytyy saada enemmän kilpailua

Sellaisen ruoan laivoilla ja lentokoneilla rahtaaminen suomeen, jota suomessa voidaan järkevästi valmistaa, ei pidä olla kannattavempaa. Kotimaisen ruoan omavaraisuuden vastuu kuuluu valtiolle. Valtion on tehtävä sellaiset ratkaisut lainsäädäntöön ja verotukseen, että nykyisen kaltainen tilanne saadaan korjattua.